Het 5-krachtenmodel van Porter: concurrerende krachten in kaart

Wil je je merkpositie verder verstevigen, dan is het inzichtelijk krijgen van concurrentie van levensbelang.

Journal
Leestijd
3 minuten
Het 5-krachtenmodel van Porter: concurrerende krachten in kaart
Hoezeer je ook uitgaat van je eigen kracht, in elke markt heb je te maken met concurrentie. Concurrerende bedrijven – of ‘concullega’s – maar ook andere vormen van externe bedreigingen. Wil je je merkpositie verder verstevigen, dan is het inzichtelijk krijgen van die concurrentie van levensbelang. Zo kun je je strategie bepalen, je onderscheidend vermogen optimaliseren en concurrentievoordeel behalen. Het 5-krachtenmodel van Michael E. Porter is hierbij een waardevol instrument.

Concurrentie analyseren

Het 5-krachtenmodel van Porter toont 5 belangrijke krachten die de concurrentie voor een bedrijf of organisatie kunnen vormen. Inzicht in de 5 concurrerende krachten voor jouw merk is relevant. Zeker wanneer het gaat over (her)positioneren.

Het doel van het 5-krachtenmodel is om bedrijven te helpen concurrerende krachten te analyseren. En dat gaat dus verder dan ‘alleen’ het bekijken van concurrerende bedrijven in de markt.

Een toelichting van de 5 krachten:

1. Concurrentie tussen merken

Dit is de meest bekende concurrerende kracht. Hier draait het om wat vrijwel iedereen omschrijft als ‘de concurrentie’. Alle merken in een bepaalde markt strijden om hun marktaandeel. Hoe groter het aantal concurrerende bedrijven en hoe meer vergelijkbare producten of diensten er worden aangeboden – of hoe beter concurrenten het doen – hoe groter de kans is dat concurrentie jouw prospects of klanten bedient.

2. Dreiging van nieuwe toetreders

Deze kracht meet het risico van nieuwe spelers die de markt betreden en zo de concurrentie vergroten. Nu zijn er diverse barrières voor nieuwe toetreders. Denk aan hoge opstartkosten, een sterke merkloyaliteit bij consumenten. Dit soort barrières kunnen deze dreigende kracht verminderen.

3. Dreiging van substituten

Hierbij wordt gekeken naar alternatieve producten of diensten die dezelfde behoeften van de klant kunnen vervullen. Dan gaat het overigens niet alleen over dezelfde dienst, maar dan bij een ander bedrijf. Zo kan de NS met een internationale treinverbinding ook een concurrent zijn voor de KLM. Wanneer er veel goede vervangers zijn voor een product of dienst, kan dit de klantloyaliteit en winstmarges beïnvloeden.

“Concurrentie-analyse met het 5-krachtenmodel is een waardevol hulpmiddel”

4. Onderhandelingsmacht van leveranciers

Leveranciers die unieke of schaarse grondstoffen of diensten leveren, kunnen een sterke positie hebben om bijvoorbeeld hogere prijzen te eisen. Als een bedrijf afhankelijk is van een beperkt aantal leveranciers en er weinig alternatieven zijn, kan dit de winstgevendheid en continuïteit van een merk onder druk zetten.

5. Onderhandelingsmacht van afnemers

Klanten die flinke invloed hebben, vooral wanneer ze grote afnemers zijn, kunnen eisen stellen aan de prijzen en kwaliteit van producten of diensten. Dit kan de winstmarges van een bedrijf beïnvloeden en het dwingt om klantgerichte strategieën te hanteren.

Concurrentiepositie versterken

Door de impact van elke kracht te beoordelen, kunnen je als organisatie gepaste strategieën ontwikkelen om de concurrentiepositie te versterken. Dit kan onder meer het differentiëren van producten of het betreden van nieuwe markten omvatten.

Een waardevol hulpmiddel voor elk positioneringstraject dus. Het 5-krachtenmodel van Porter helpt merken om een solide basis voor succes te leggen door een inzicht in hun concurrentiepositie. Door deze analyse kunnen organisaties hun sterke punten benutten en zich proactief wapenen tegen mogelijke bedreigingen. Om zo een concurrentievoordeel te behalen in hun branche en toekomstbestendig te ondernemen.

Conclusion

Het 5-krachtenmodel van Porter helpt merken om een solide basis voor succes te leggen door een inzicht in hun concurrentiepositie.

Pascal Biesterbos
Pascal Biesterbos
Merkstrateeg